Beneficiile obiceiului de a bea cafea dimineața

beneficiile cafelei

Când oamenii se gândesc la cafea de obicei se gândesc la faptul că asigură o creștere energetică. Cu toate acestea, potrivit cercetărilor utilizarea cafelei poate furniza o serie de beneficii sănătoase cum ar fi scăderea riscului de cancer, combaterea diabetului de tip 2 și scăderea riscului de insuficiență cardiacă.

La nivel mondial, specialiștii estimează că oamenii consumă în jur de 2,25 miliarde de cești de cafea pe zi. Dacă luăm în considerare un diametru a ceștii de cafea de 6 cm, si am pune toate cestile de cafea una lângă alta în linie dreaptă, ar rezulta un șir lung de 135.000 km…
Lungimea ecuatorului este de aproximativ 40.000 km, asadar șirul de cești ar putea înconjura Pământul de 3 ori…

Prin comparație, distanța de la Pământ la Lună este de 384.000 km … în 3 zile, am ajunge cu șirul de cafele până la Lună 🙂

Cercetătorii au analizat beneficiile consumului de cafea pentru afecțiuni precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, boala inflamatorie intestinală și boala hepatică. Există dovezi care susțin unele, dar nu toate, aceste afirmații.

Cafeaua conține un număr de substanțe nutritive utile, printre care riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), magneziu, potasiu și diferiți compuși fenolici sau antioxidanți. Unii experți sugerează că acestea și alte elemente din cafea pot aduce beneficii organismului uman în diferite moduri.

Acest articol analizează beneficiile consumului de cafea asupra sănătății.

 

5 beneficii ale consumului de cafea

Potențialele beneficii asupra sănătății asociate cu consumul de cafea includ:

  1. protecția împotriva diabetului de tip 2, a bolii Parkinson, a bolii hepatice și a cancerului hepatic
  2. dezvoltarea unei inimi sănătoase

În secțiunile de mai jos, acoperim aceste beneficii în detaliu.

1. Cafeaua și diabetul zaharat

Cafeaua poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 și a altor afecțiuni.

În 2014, cercetătorii care au adunat date de la peste 48.000 de persoane au descoperit că cei care și-au crescut consumul de cafea cu cel puțin o ceașcă pe zi timp de 4 ani au avut un risc de diabet zaharat de tip 2 mai scăzut cu 11% decât cei care nu și-au crescut consumul.

O metaanaliză din 2017 a concluzionat că persoanele care au băut patru sau șase cești de cafea cu cofeină sau cafea decofeinizată în fiecare zi par să aibă un risc mai scăzut de sindrom metabolic, inclusiv diabet zaharat de tip

2. Cafeaua și boala Parkinson

Diferite studii au arătat despre cofeină, care este prezentă în cafea și în multe alte băuturi, că poate ajuta la protejarea împotriva bolii Parkinson.

O echipă a concluzionat că bărbații care beau peste patru căni de cafea pe zi ar putea avea un risc de Parkinson de cinci ori mai mic decât cei care nu beau.

Mai mult, cofeina din cafea poate ajuta la controlul mișcărilor în cazul persoanelor cu Parkinson, potrivit unui studiu din 2012.

Constatările unei metaanalize din 2017 sugerează o legătură între consumul de cafea și riscul mai scăzut al bolii Parkinson, chiar și în rândul persoanelor care fumează. Această echipă a constatat, de asemenea, că persoanele care beau cafea pot fi mai puțin predispuse la depresie și la afecțiuni cognitive, cum ar fi Alzheimer.

Nu au existat dovezi suficiente pentru a dovedi că a bea cafea fără cofeină ar ajuta la prevenirea bolii Parkinson.

3. Cafeaua și cancerul la ficat

Cercetătorii italieni au descoperit că consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. Unele rezultate sugerează că persoanele care beau trei cești pe zi ar putea avea un risc de 50% mai mic.

4. Cafeaua și alte boli hepatice

O metaanaliză din 2017, a concluzionat legat de consumul oricărui tip de cafea că pare să reducă riscul de cancer la ficat, riscul bolii ficatului gras non-alcoolic și al cirozei.

Persoanele care consumă cafea pot avea, de asemenea, un risc mai scăzut de boală biliară.

În 2014, cercetătorii au analizat consumul de cafea în rândul persoanelor cu colangită sclerozantă primară (CSP) și ciroză biliară primară (CBP). Acestea sunt afecțiuni autoimune care afectează conductele biliare din ficat.

Ei au descoperit ca persoanele cu CSP consumau o cantitate mai mică de cafea decât alte persoane care nu se aflau în această condiție. Nu au existat dovezi care să sugereze că în rândul persoanelor cu CBP consumul de cafea a fost diferit.

De asemenea, un studiu din 2014 a sugerat o legătură între consumul de cafea și un risc mai scăzut al mortalității din cauza hepatitei non-virale – cirozei. Cercetătorii au demonstrat că consumul de două sau mai multe căni de cafea în fiecare zi ar putea reduce riscul cu 66%.

5. Cafeaua și sănătatea inimii

Un studiu din 2012 a concluzionat că consumul moderat de cafea sau consumul a două cești de cafea pe zi poate proteja împotriva insuficienței cardiace.

Oamenii care au băut cantități moderate de cafea în fiecare zi au avut un risc cu 11% mai mic la insuficiență cardiacă decât cei care nu au băut.

O metaanaliză din 2017, a constatat că consumul de cofeină poate avea cel puțin un mic beneficiu asupra sănătății  cardiovasculare, inclusiv asupra tensiunii arteriale.

Unele studii, totuși, au descoperit niveluri mai ridicate de lipide în sânge (grăsimi) și colesterol la persoanele care au consumat prea multă cafea.

Valori nutriționale

Cafeaua neagră obișnuită (fără lapte sau frișcă) are un conținut scăzut de calorii. De fapt, o ceașcă normală de cafea neagră conține doar aproximativ 2 calorii. Cu toate acestea, adăugarea de frișcă sau zahăr va crește valoarea calorică.

Boabele de cafea conțin, de asemenea, polifenoli, un tip de antioxidant.

Antioxidanții vă pot ajuta să eliminați radicalii liberi, un tip de produs rezidual pe care organismul îl produce în mod natural ca rezultat al anumitor procese.

Radicalii liberi sunt toxici și pot provoca inflamații, aceștia fiind responsabili și în procesul de îmbătrânire. Oamenii de știință au găsit legături între inflamație și diferite aspecte ale sindromului metabolic, incluzând diabetul de tip 2 și obezitatea.

În 2018, unii cercetători au arătat că antioxidanții din cafea pot oferi protecție împotriva sindromului metabolic.

Autorul unui articol din 2017 notează că, deși oamenii de știință pot dovedi că anumiți compuși sunt prezenți în boabele de cafea, rămâne neclar ce se întâmplă cu ei odată ce intră în corpul uman…

 

Una peste alta, la mic dejunul oferit de Hotel Ambasador oaspeților săi, vei putea savura o cafea bună de fiecare dată 😉
Ori dacă ne faci o vizită la (aproape) orice altă oră, vei putea încerca și alte specialități de cafea. Te așteptăm!

Echipa (mare amatoare de cafea) Hotel Ambasador