Beneficiile vinului

wine-bar-ambasador

Vinul e toiagul batrâneţilor şi nebunia tinereţilor

 ANTON PANN

 

Vinul este o băutură complexă care poate exprima sute de nuanțe și de arome fermecătoare. Mai multe studii au arătat legat de consumul moderat de vin roșu că un asemenea obicei conduce la o viață mai lungă și mai sănătoasă. Antioxidanții din vin, mai ales resveratorolul, prelungește viața. Un studiu mai recent realizat pe parcursul a 20 de ani a constatat beneficiile consumului de vin asupra sănătății.

 

Vinul în contrast cu berea

În urma cercetărilor efectuate de-a lungul anilor, s-a descoperit că băutorii de vin sunt mai sănătoși, fumează mai puțin și au calități fizice mai bune decât cei care obișnuiesc să consume bere sau băuturi spirtoase. De asemenea, există o rată a mortalității mai ridicată printre persoanele care nu au consumat deloc alcool, dar printre consumatorii de vin, rata mortalității este chiar mai scăzută. Mai mult, în timp, cercetătorii au arătat că orice tip de alcool contribuie la extinderea duratei de viață, etanolul având proprietăți cu efecte pozitive asupra sănătății. Însă vinul este o băutură superioară tocmai datorită antioxidanților, cum sunt polifenolii și resveratrolul, care ajută la prevenirea bolilor de inimă, deteriorarea musculaturii lente și îmbunătățesc starea generală de sănătate, independent de efectele caracteristice etanolului. Prin urmare, consumul de vin este preferat în locul berii.

 

Ce vin este cel mai bun, cel alb sau cel roșu?

Studiile au arătat că nu exista o diferență majoră între beneficiile oferite de consumul vinului alb în comparație cu cel roșu, care ar avea mai multe substanțe antioxidante. Deși substanțele chimice sunt unice în cazul vinului, nivelul de alcool este identic, iar beneficiile etanolului se regăsesc la ambele tipuri de vin. Alcoolul reprezintă un compus puternic care creste absorbția altor antioxidanți, menține nivelul colesterolului bun, subțiază sângele și previne formarea cheagurilor de sânge, stimulează relaxarea și ajută la evitarea stresului indus de boli.

 

Cum servești un vin bun?

Paharul de vin nu se umple niciodată. Conform recomandărilor specialiștilor somelieri, vinul se toarnă până la diametrul maxim al paharului. Ceea ce înseamna între jumătate și o treime, în funcție de mărimea și de forma paharului. Este un ritual care are în vedere savurarea și consumarea vinului în condiții optime. În pahar, în contact cu temperatura mediului ambiant, vinul se încălzește repede cu 2–3 grade peste temperatura de servire. De asemenea, aromele trebuie să aibă spațiu să se dezvolte, iar paharul trebuie să fie ușor de mânuit, fară riscul de a-l vărsa. Paharul cu picior a apărut tot din motive legate de temperatura de servire recomandată, deoarece într-un pahar fără picior pe care îl cuprinzi în mână, vinul se încălzește rapid.

Pentru a ”gusta” mai bine toate cele de mai sus, vă invităm la wine-bar-ul Hotel Ambasador 😉

Echipa Hotel Ambasador