De ce urmărirea fericirii te face nefericit

ambasador-fata-in-ploaie

Când vorbim despre fericire, ne gândim că ar trebui să ne menținem fericiți tot timpul. Mulți încearcă să urmărească această stare constantă de „fericire” ca obiectiv final și să evite orice ar putea să intervină între ei și fericire. Însă care este înțelesul acestui tip de „fericire”?

Se aseamănă foarte mult cu mâncarea ta preferată. Cu cât o mănânci mai des descoperi că nu este întotdeauna mai bună. Dimpotrivă, atunci când ai șansa să o mănânci din când în când, te bucuri cu adevărat de fiecare mușcătură. Prin urmare, este mâncarea în sine cea care te face fericit, sau momentul în care o mănânci are o valoare specială?

Amintiți-vă întotdeauna că și tristețea are rolul său, și prin trăirea tristeții înțelegem ce înseamnă să fii fericit.

Nu presupuneți că alții sunt întotdeauna fericiți

Cei mai mulți oameni se uită la alții care au aparent o viață perfectă și care pretind că sunt fericiți tot timpul. Încă din copilărie, suntem formați să urmărim ideea de „fericire până la adânci bătrâneți” pe care o întâlnim în basme. În mediile sociale, toată lumea tinde să împărtășească doar aspectele cele mai bune ale vieții lor. În consecință, este foarte ușor să îți faci o imagine distorsionată despre „fericirea” din  jurul tău.

În realitate, există întotdeauna ceva care lipsește, lipsuri și neplăceri. O persoană care postează toate locurile minunate  în care călătorește, are și el propriile provocări cu care se confruntă…

Nimeni nu are o viață perfectă. Chiar și cele mai strălucitoare celebrități sau cei mai bogați miliardari au propriile lor încercări și probleme. Când suntem negativiști, ne concentrăm doar pe un mic segment al unei traiectorii fluctuante. Oamenii însă trec prin multe urcușuri și coborâșuri în experiența vieții lor.

Merită să vă canalizați atenția asupra întregii traiectorii. Privind înapoi acum, multe dintre problemele „cu adevărat mari” din acel moment par a fi doar mici puncte dintr-o lungă experiență. Amintirea lor în mintea fiecăruia dintre noi ne va face doar să zâmbim!

Nu mai încerca să fii fericit Fii fericit

Este firesc să vrei să fii fericit cât mai des posibil. Deci ce putem face?

În primul rând, renunță la convingerea că o viață perfectă înseamnă fericire. Ar fi cu adevărat trist dacă totul ar fi perfect. Trăirea multor dureri de-a lungul vieții noastre ne determină să avem grijă de ceilalți atunci când aceștia se confruntă cu încercări similare. Dacă viața ar fi perfectă, nu ai fi capabil să empatizezi. Dacă viața ar fi perfectă, n-ai crește. Pentru a fi cu adevărat fericit, încetează să mai urmărești fericirea permanentă.

Sună paradoxal. Dar ceea ce merită a fi înțeles este acceptarea că vor exista urcușuri și coborâșuri de-a lungul vieții. Trebuie înțeles că fericirea este o fluctuație de evenimente pozitive și negative.

Este necesar de înțeles importanța recunoștinței. În loc să ne concentrăm asupra momentului neplăcut, amintește-ți de acele momente în care nu aveai nimic. De exemplu, gândește-te la cariera ta. Când nu aveai o carieră, erai pasionat, de asemenea, poate te simțeai pierdut și fără speranță. Toți păreau să se descurce, dar nu și tu. Când a început să se contureze ceva, ai devenit fericit chiar înainte de a avea succes. Este nevoie de întuneric pentru a ne face recunoscători pentru lumină.

Fericirea și tristețea există împreună

Rezumatul vieții tale ar putea fi acesta: viața ta va fi plină de momente frumoase, fericite și incredibile, lacrimi de fericire, strigăte pline de bucurie și povestiri amuzante. Dar viața ta va fi de asemenea plină de ploaie și de furtuni care nu par să dispară în timp ce treci prin ele. Poate dacă ai fost în acest weekend în București ai observat că și vremea a fost mai … „capricioasă”…

Dar, dacă fața ta este încălzită de soare sau inima ta este umezită de ploaie, știi că aceasta este o parte a refluxului și a fluxului vieții.

Prețuiește momentele fericite și puterea lor conferită de cele triste. Nu încerca să eviți experiențele „triste” sau „negative” urmărind orbește să fii „fericit”. În cele din urmă, vei obține în viața ta un grad de mulțumire autentică, bazată pe experiențe și realizări importante. Dacă ești capabil să evoluezi și să găsești semnificația atât a evenimentelor pozitive, cât și a celor negative — acesta ar putea fi adevăratul înțeles al „fericirii”.