Echinocțiul de toamnă în 2019

echinoctiu 2019

Toamna este o a doua primăvară, când fiecare frunză e o floare. 

Albert Camus

 

Echinocțiul reprezintă acel moment în care ziua și noaptea sunt egale peste tot pe Pământ. Acest fenomen are loc deoarece Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Atunci când se trece oficial la anotimpul toamnă acest lucru se întâmplă prin intermediul echinocțiului de toamnă și este punctul în care vara se sfârșește.

În momentul echinocțiului de toamnă, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera nordică în cea sudică, iar acest lucru are loc anul acesta în 23 septembrie. Pentru emisfera sudică acest moment reprezintă echinocțiul de primăvară, dar în emisfera nordică această dată reprezintă echinocțiul de toamnă. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal. 

Aceasta este ziua în care soarele va răsări la est și va apune la vest, chiar în aceste puncte cardinale. Tot acum va începe noaptea polară pentru zona Polului Nord, iar la Polul Sud se va petrece fenomenul contrar, iar Soarele va sta deasupra orizontului timp de 6 luni până la echinocțiul de primăvară. În emisfera sudică, 23 septembrie marchează începutul primăverii.

solstitii, echinoctii

Tot acum, la echinocțiul de toamnă, începe toamna astronomică, adică zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi până la solstițiul de iarnă din 22 decembrie. Așadar, longitudinea astronomică a Soarelui va atinge valoarea de 180°. Anul acesta echinocțiul va avea loc în 23 septembrie la ora 10:50 (https://www.astro-urseanu.ro/echinoctiu_toamna.html). 

Echinocțiul de toamnă reprezintă și începutul perioadei în care se strâng ultimele recolte și încep să se sădească semințele pentru toamnă. Păsările călătoare își încep călătoria spre țările calde, animalele își fac provizii și se pregătesc pentru frig sau pentru hibernare. Este deci un moment de transformare a naturii de care sunt, bineînțeles, legate și mai multe tradiții și superstiții populare. Se spune că florile se plâng una alteia pentru a se usca. Acesta este momentul strângerii strugurilor din care se va face mustul. De asemenea, acum se bat nucii, se strâng merele și gutuile, iar ultimele rămășițe sunt lăsate naturii, ca ofrande. Obiceiurile importante însă au loc cu ocazia zilei Sfintei Cruci. Se aduc buchete de flori la biserică pentru ornamentarea crucii, flori care primesc proprietăți vindecătoare, de asemenea, se aduc prune care sunt puse la păstrare și care deopotrivă sunt înzestrate cu proprietăți vindecătoare. 

Aceste obiceiuri și tradiții evocă celebrarea unui străvechi început de an în calendarul popular. Profesorul Ion Ghinoiu explică faptul că părinții bisericii au introdus sărbătorile Adormirii și Nașterii Maicii Domnului peste niște vechi sărbători ale morții și renașterii Zeiței Muma de origine neolitică.

Un alt aspect legat de echinocțiul de toamnă, este acela că energia universală a planetei se schimbă. Pământul va intra sub semnul Balanței care va aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru introspecție şi gândire sau pentru meditaţie. Este o energie pozitivă. Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al unui nou început în care putem medita la ce am trăit până în acest moment și putem lua decizii sau putem realiza aranjamente pentru viitor. 

 

Oriunde v-ați afla, colegii Hotel Ambasador vă dorește o toamnă minunată, roditoare și prosperă!
Echipa Hotel Ambasador