Halloween sau sărbătoarea morților

halloween-recomandare-hotel-ambasador-hotel-4stele-bucuresti

Poate v-ați întrebat care este semnificația sărbătorii de Halloween, ce a devenit din ce în ce mai populară și în orașele din România, și nu numai. Echipa Hotel Ambasador vă invită să-i descoperiți povestea:

Halloween-ul este o sărbătoare celebrată în 31 octombrie, originea ei este un festival celtic din antichitate numit Samhain / Samain în care oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau niște costume ritualice cu scopul de a alunga fantomele. În secolul VIII, Papa Gregorie al III-lea a stabilit că 1 noiembrie să fie data la care să se sărbătorească toți sfinții. Ziua Tuturor Sfinților a început să cuprindă și tradiții ce țineau de Samhain, seara dinaintea sărbătorii era cunoscută că Ajunul Zilei Tuturor Sfinților (eng. All Hallows Eve) care mai târziu se va numi Halloween. 

Originile Halloween-ului datează de la cel mai vechi festival celtic Samhain (pronunțat sou-in). Celții, care au trăit cu 2000 de ani în urma în zona Irlandei, Marii Britanii și în nordul Franței, sărbătoreau noul an în 1 noiembrie.

Aceasta zi marchează sfârșitul verii, recolta și începutul iernii întunecate și reci, o perioadă a anului care a fost deseori asociată cu moartea umană. Celții credeau că, în noaptea dinaintea noului an, limita dintre lumile celor vii și celor morți devenea ușor de trecut. În noaptea de 31 octombrie sărbătoreau Samhain, crezând că spiritele morților se întorceau pe pământ.

Pentru a comemora evenimentul, druizii construiau focuri uriașe sacre, unde oamenii se adunau să ardă culturi și animale ca jertfe pentru zeitățile celtice. În timpul celebrării, celții purtau costume, de obicei constând din capete și piei de animale, și încercau să-și prezică viitorul unul altuia.

După ce se termina sărbătoarea, ei reaprindeau focurile, pe care le-au stins în seara aceea, de la focul sacru pentru a le proteja în timpul iernii care urma să vină.

Până în anul 43 d. Hr., Imperiul Roman a cucerit cea mai mare parte din teritoriul celtic. În timpul celor patru sute de ani în care au condus țările celtice, două festivaluri de origine romană au fost combinate cu celebrarea celtică tradițională a lui Samhain.

Primul festival a fost Feralia, o zi de la sfârșitul lunii octombrie, în care romanii comemorau în mod tradițional întoarcerea morților. Al doilea, a fost o zi dedicata zeiței Pomona, zeiță romană a fructelor și a copacilor. Simbolul Pomonei este mărul, iar amestecarea acestei sărbători cu Samhain explică probabil tradiția de bobbing care se practica astăzi de Halloween. Apple bobbing constă în culegerea cu dinții a unor mere care plutesc într-un lighean sau într-un alt vas cu apă. O variantă a jocului implică așezarea în genunchi pe un scaun, ținerea unei furculițe între dinți și tentativa de a lăsa furculița să cadă într-un măr.

Sărbătoarea a fost adusă în America odată cu colonizarea. Celebrarea Halloween-ului era destul de restrictionata în coloniile Noii Anglii tocmai din cauza rigidității sistemului protestant de acolo. Totuși, era sărbătorit în Maryland și coloniile sudice.

Pe măsură ce credințele și obiceiurile diferitelor grupuri etnice europene și ale indienilor americani au intrat în legătură, a început să apară o versiune distinctă americana a Halloween-ului. Primele festivități au inclus petreceri cu jocuri, evenimente publice organizate pentru a sărbători recolta, unde vecinii împărtășeau povestiri despre morți, își preziceau viitorul, dansau și cântau.

Festivitățile de Halloween coloniale au inclus, de asemenea, relatarea unor povestiri cu fantome și a tot felul de nenorociri. La mijlocul secolului al XIX-lea, festivitățile anuale de toamnă au fost foarte răspândite, însă Halloweenul nu era încă sărbătorit peste tot în țară. 

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, America a fost asaltată de noi imigranți. Acești imigranți, în special milioane de irlandezi care au fugit de foamete, au ajutat la popularizarea sărbătorii de Halloween la nivel național.

Împrumutând obiceiul de la tradițiile irlandeze și engleze, americanii au început să se îmbrace în costume și să meargă din casa în casa, cerând mâncare sau bani, o practică care în cele din urma a devenit tradiția trick-or-treat de astăzi. Femeile tinere credeau că de Halloween ar putea ghici numele sau apariția viitorului lor soț, făcând trucuri cu fire de lână, perechi de mere sau oglinzi.

La sfârșitul anilor 1800, a existat o mișcare în America pentru a transforma Halloween-ul într-o sărbătoare mai mult legată de comunitate și de reunirea oamenilor din vecinătate decât despre fantome, glume și vrăjitorie. La începutul secolului, existau petreceri de Halloween atât pentru copii, cât și pentru adulți, care deveniseră cea mai comună modalitate de a sărbători ziua. Petrecerile aveau în vedere  jocuri, consumul alimentelor de sezon și costume festive.

Părinții au fost încurajați de ziare și de liderii comunității să scoată ce este înspăimântător sau grotesc din obiceiurile sărbătorii de Halloween. Din cauza acestor eforturi, Halloween-ul a pierdut cele mai multe din superstițiile și tonalitățile ei religioase până la începutul secolului al XX-lea.

Halloweenul este una dintre cele mai vechi sărbători din lume, iar astăzi a devenit cunoscută și sărbătorită în foarte multe țări de pe glob cum ar fi: Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico, Australia, Noua Zeelanda, România și altele. În Statele Unite de Halloween se vând cele mai multe bomboane și este rasponsabil pentru un volum foarte mare de vânzări la nivel global. Lanterna lui Jack (confecționată din dovleci), trick-or-treat, apple bobbing, dulciurile în forme de lilieci, cranii, viermi, costumele înspăimântătoare ne sunt astăzi cunoscute tuturor. 

Echipa Hotel Ambasador vă dorește un Halloween așa cum vi-l imaginați! 🙂
BU HUU HUU!!!