Istoria Festivalului George Enescu

festival enescu 2019

Muzica este o revelație mai mare decât toată înțelepciunea și filosofia. 

Ludwig van Beethoven

 

George Enescu s-a născut în 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani. Considerat a fi un copil-minune, micul Jurjac (aşa cum îi spuneau familia şi cei apropiaţi), visa să devină compozitor încă de la vârsta de 5 ani: „Lucru curios: nu ştiam nimic, nu ascultasem nimic sau prea puţin, nu am avut pe lângă mine vreo persoană să mă influenţeze şi, totuşi, de copil, am avut această idee fixă de a fi compozitor. De a fi numai compozitor”, îi declara mai târziu George Enescu lui Bernard Gavoty, critic muzical şi jurnalist de radio.

Între 1888 şi 1894, George Enescu studiază la Conservatorul din Viena, cu profesori renumiţi ai vremii precum Siegmund Bachrich şi Josef Hellmesberger Junior (vioară), Ernst Ludwig (pian) şi Robert Fuchs (armonie, contrapunct şi compoziţie).

Din perioada studiilor la Paris datează cele patru „simfonii de şcoală”, Poema Română op. 1 (1897) pentru orchestră şi cor bărbătesc, Sonata nr. 1 pentru pian şi vioară în Re major, op. 2 (1897), Suita nr. 1, în sol minor, în stil vechi pentru pian, op. 3 (1897), Sonata nr. 2 pentru pian şi vioară în fa minor, op. 6 (1899), lucrări care i-au adus recunoaşterea tânărului compozitor George Enescu.

În calitate de interpret a înfiinţat şi condus, la Paris, două formaţii de muzică instrumentală: un trio cu pian (1902) şi un cvartet de coarde (1904). A concertat în Germania, Ungaria, Spania, Portugalia, Marea Britanie şi SUA. Cele mai cunoscute compoziţii ale lui George Enescu datează din primii ani ai începutului de secol XX. Printre acestea se numără cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major, op. 9 (compusă în 1903 şi interpretată în 1911 de Orchestra Filarmonicii din New York, sub bagheta renumitului compozitor şi dirijor Gustav Mahler) sau Simfonia nr. 1 în Mi bemol major, op. 13 (1905).

Cea mai îndrăgită lucrare a compozitorului, la care a lucrat mai bine de zece ani, este opera Oedip, op. 23. Terminată în 1931, aceasta i-a fost dedicată Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care va deveni, în 1937, soţia lui George Enescu.

În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial, George Enescu părăseşte definitiv România şi locuieşte la Paris, unde se stinge din viaţă în 1955. Memoria marelui muzician român este perpetuată prin Festivalul Internaţional care-i poartă numele, prin diferite simpozioane desfăşurate în România şi în străinătate şi nu în ultimul rând prin expoziţii, concerte şi publicaţii realizate în cadrul Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti.

(https://www.georgeenescu.ro/georgeenescu-ro_doc_20_george-enescu-date-biografice_pg_0.htm)

Festivalul George Enescu este organizat în onoarea celebrului compozitor român George Enescu și reprezintă cel mai mare festival de muzică clasică din România și unul dintre cele mai importante din Europa de Est. Primul festival a fost organizat în 1958 de către un asociat foarte apropiat al lui Enescu, George Georgescu. Cele mai importante momente au inclus o interpretare a Concertului pentru două viori de Bach cu Yehudi Menuhin și David Oistrakh ca soliști și o punere în scenă a operei unice a lui Enescu, Oedip, cu regia Constantin Silvestri.

Ziua oficială de deschidere a Festivalului Enescu a avut loc la 4 septembrie 1958, la doar trei ani de la moartea lui George Enescu. Printre personalitățile lumii muzicale care au fost prezente pentru această primă ediție a festivalului s-au numărat interpreți precum David Oistrah, Halina Czerny-Stefanka, Nadia Boulanger, Monique Haas, Iacov Zak și Claudio Arrau și dirijori precum Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi. Pe 22 septembrie a aceluiași an, a avut loc premiera națională a tragediei lirice „Oedipe” a lui George Enescu, în rolul principal al unui tânăr David Ohanesian. Acest rol avea să marcheze restul carierei sale ca solist (dirijor: Constantin Silvestri, Regia Jean Ranzescu, Scenery: Roland Laub).

Violonist, profesor, dirijor și compozitor, cunoscut la nivel mondial pentru compoziția sa luxuriantă de operă Oedipe, George Enescu și-a prezentat prima lucrare ca compozitor la Orchestra Collonne din Paris, 1898; a interpretat și ca dirijor la prestigiosul Carnegie Hall (NY). Enescu a fost și profesorul unuia dintre cei mai mari violoniști ai secolului trecut – Lordul Yehudi Menuhin. Legătura lor a fost atât de puternică încât, în 1995, Menuhin a acceptat invitația de a veni în România pentru a deschide Festivalul Internațional George Enescu. Menuhin a acceptat să fie și președintele de onoare al Festivalului Enescu în 1998, deși programul său de solist a fost complet până în 2003.

Astăzi, în medie, aproximativ 20 de lucrări ale compozitorului român George Enescu sunt interpretate la Festivalul Enescu la fiecare ediție. „Lumea în armonie” este imperativul sub care se va desfăşura ediţia 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu. Armonia vine din muzica lui Enescu şi a celorlalţi mari compozitori (celebri şi mai puţin celebri, dar foarte buni cu toţii) şi din frumuseţile interioare exteriorizate prin intermediul muzicii ale tuturor interpreților, membri ai orchestrelor, solişti sau dirijori. Desfăşurat pe patru mari secţiuni, la care se adaugă şi concertele susţinute în alte oraşe decât Bucureştiul, Festivalul George Enescu are toate şansele să-şi crească numărul de fani cu ediţia din 2019. Mari orchestre ale lumii, Muzica Secolului XXI, Concertele de la miezul nopţii şi Recitaluri şi concerte camerale sunt cele patru secţiuni ale festivalului, fiecare cu săli de concerte specifice, locuri de întâlnire binecunoscute iubitorilor de muzică clasică, dar şi celor mai puţin iniţiaţi. Sala Radio, Ateneul Român (cu cele două săli), Sala Palatului, dar şi sălile Universităţii Naţionale de Muzică, precum şi sălile Filarmonicilor din Cluj, Sibiu, Iaşi, Timişoara devin epicentrele unui univers muzical care pare că se divide în multiple mici universuri, fără să-şi piardă astfel din culoare şi frumuseţe, ci, din contra, câştigând în diversitate şi armonie. Festivalul este în curs de desfășurare în acest moment, a început în 31 august și se va încheia în 22 septembrie.