Locuri impresionante unde s-a filmat Game of Thrones (Urzeala Tronurilor)

GoT-final-season-logo

Game of Thrones este unul dintre cele mai bune seriale televizate, sub productia HBO. Realizarea lui a necesitat efortul multor actori, membri ai echipei de filmare și foarte multe locuri și background-uri folosite. Pentru a face lucrurile chiar mai complicate această producție cinematografică colosală a fost filmată în mai multe țări, pe parcursul a aproape un deceniu.

Țările care au avut onoarea să întruchipeze tărâmurile imaginației lui George R.R. Martin sunt: Islanda, Irlanda de Nord, Croația, Spania, Malta și Maroc.

Deoarece prima carte a seriei Urzeala tronurilor: Un cântec al gheții și al focului, descrie toate cele Șapte Regate pe larg, regizorii s-au confruntat cu o adevărată provocare legată de găsirea locurilor potrivite pentru filmare. În timp ce scene rare precum lupta cu urșii au fost filmate practic în SUA, majoritatea scenelor din Game of Thrones au fost create în Irlanda de Nord, Islanda și Croația. Malta, Maroc și Spania au jucat și ele un rol important în redarea înfățișării corecte și atmosferei celor Șapte Regate: locuri precum Dorne, unele dintre cetățile sclave și alte locații sudice nu ar fi fost adecvat să fie filmate în zone cu climat rece. Prin urmare, ar fi o sugestie de călătorie fantastică să urmezi traseul locurilor în care s-a filmat acest film.

 

Irlanda de Nord

În Irlanda de Nord s-a filmat o parte consistentă din Game of Thrones. Ori de câte ori  vei călători pe King’s Road, este imposibil să nu vezi scene uluitoare din Irlanda de Nord care apar și în film. Alte locuri din Game of Thrones, pe care le puteți găsi aici, sunt Pădurea White Walkers Haunted, părți din Eyrie, unul dintre țărmurile Dorne și Dark Hedges, pe care le poți vedea în câteva scene cu Arya Stark și Gendry. Alte câteva locuri fascinante din Irlanda de Nord pe care nu poți să nu le vizitezi dacă ești fan Game of Thrones sunt Downhill Beach, Muntele Binevenagh, Murlough Bay, Fair Head. Toate aceste locuri au creat atmosfera misterioasa si captivantă a filmului.

 

Islanda

Islanda îți oferă sentimentul că te afli într-o altă lume, o altă dimensiune a realității, prin urmare, a devenit locul preferat al multor producători de film. Aici s-au filmat foarte multe filme SF, iar în Game of Thrones, Islanda este background-ul părții Dincolo de zid. Dacă vei vizita Islanda îți vei da seama de ce. Câteva locuri cu un aspect foarte interesant în care au avut loc filmări sunt: Hengilssvæðið care este un munte mare, vulcanic, relativ aproape de capitala Reykjavik; Þórufoss este o cascadă atrăgătoare și obscură; Parcul Național Thingvellir care a fost folosit în numeroase scene, de exemplu, canionul din apropierea cascadei Oxararfoss a fost folosit ca amplasament pentru The Bloody Gate; Þjórsárdalur este o vale din sudul Islandei care pur și simplu îți taie răsuflarea, există acolo o frumoasă cascadă, atmosfera sălbatică te trimite cu gândul la vremuri ancestrale, tot acolo poți admira vulcanul Hekla. Acestea sunt doar câteva locuri din Islanda unde s-a filmat, însă poți găsi și colțuri mirifice pe care le vei regăsi în background și în harta filmului.

 

Croația

King’s Landing, Red Keep, Golful Blackwater, cetățile Qarth și Meereen, dar și numeroase alte locații ficționale din Game of Thrones sunt de fapt situate în frumoasa țară Croația pe care toți ar trebui să o vizităm. Orașul Dubrovnik este un oraș vechi construit ca un labirint de străzi înguste și case din piatră. Multe scene de piață, precum uciderea fiilor nelegitimi ai regelui Robert. În sezonul 5, unul dintre personajele principale umblă gol prin oraș în semn de penitență. Muzeul Etnografic este un alt loc din Croația unde s-au realizat filmări. Clădirea Muzeului datează din secolul al XV-lea. Fost hambar, în sezonul patru joacă și rolul de bordel unde Tyrion îl întâlnește pe Oberyn Martell. Tyrion îi urează Viperei Roșii bun venit în capitală după ce îl înjunghie în mână pe soldatul necioplit Lannister. Pile este locul care întruchipează Blackwater Bay, este un loc calm folosit odată ca depozit de transport pentru navigatori. Cetatea Bokar și insula Lokrum sunt alte destinații de poveste unde a fost filmată această producție.

 

Malta

Frumoasa Malta cu clădirile ei istorice, străzile strâmte și pitorești a reprezentat și ea un cadru de film grozav pentru Game of Thrones. Câteva scene din King’s Landing și nunta lui Daenerys cu Drogo au fost filmate în Malta. Mănăstirea Sfântului Dominic din Rabat este una dintre destinații. Aici, în sezonul 1, Ned Stark se confruntă cu Cersei referitor la faptul că tatăl copiilor ei este fratele ei geamăn, Jamie Lannister, și nu regele Robert. Poarta Mdinei este un alt loc renumit în film unde au fost filmate scene din King’s Landing. Mdina este una dintre cetățile antice fortificate cele mai bine conservate din Europa. Piața Mesquita din Mdina a fost locul multor scene care au urmărit concursul de împrejurări ce au condus la demisia lui Ned Stark. Alte locuri fascinante din Malta pe care le poți vizita și unde poți recunoaște scene din film este fortăreața Ricasoli din Valleta, Palatul Verdala unde Daenerys și Viserys Targaryen îl întâlnesc pe Khal Drogo înainte de nuntă, fortăreața Manoel construită în secolul al XVIII-lea unde este executat Ned Stark în sezonul 1 sunt alte câteva locuri din Malta care au servit drept background, dar vizitând Malta veți putea descoperi și altele la fel de atrăgătoare.

 

Maroc

Una dintre cele mai impresionante locații din Maroc unde s-a filmat Game of Thrones este orașul antic Ait Ben Haddou, care în film este locația cu numele de Yunkai: una dintre cele mai mari cetăți din Slavers Bay, pe care Daenerys l-a asediat în senzonul 3. Ouarzazate este un alt oraș din Maroc care în film este Pentos, una dintre cetățile libere ale Slavers Bay. Ouarzazate este supranumit „Poarta Saharei” și reprezintă un oraș modern și vibrant, aproape de Ait Ben Haddou, așadar, va fi ușor să vizitați aceste două obiective turistice apărute și în Game of Thrones. Essaouira este un oraș port pe coasta Marocului la oceanul Atlantic. Cândva era cel mai important oraș din Maroc devenind centrul comerțului cu Europa al regatului. Este supranumit „Orașul bătut de vânt al Africii” deoarece vântul care îți urează bun venit îți crează o stare de bine după o călătorie sub soarele dogoritor al Africii. Structura impresionantă a orașului construit pe la 1760 i-a inspirat pe producătorii Game of Thrones care au creat aici Astapor, un oraș condus de niște Stăpâni de sclavi, aici Daenerys a eliberat 8000 de soldați și ia luat de partea ei.  

 

Spania

Multe dintre locurile însorite ale celor Șapte Regate au fost filmate în Spania. În Spania regăsim Marea Dothraki, Sam Tarly’s Horn Hill și Tower of Joy unde Bran Stark se ascunde noaptea. Dragonstone, Dorne dar și alte locuri din Westeros pot fi vizitate în Spania. Sevilla a devenit un oraș faimos de când majoritatea scenelor din Dorne au fost filmate acolo. Real Alcazar din Sevilla a fost în film casa familiei Martell. În episodul doi din sezonul 5, poți vedea grădinile fermecătoare ale palatului unde Trystane Martell s-a jucat cu Myrcella Baratheon. O altă scenă filmată aici este cea din Sala Ambasadorului când prințul Doran îl primește pe Jaime în acest salon prețios. Cordoba, este un alt loc din Spania unde s-au filmat scene din Game of Thrones, Podul Roman devine Long Bridge în film unde oamenii lui Volantis pot să cumpere tot ce doresc, iar Castillo Almodovar del Rio, un castel al provinciei, devine High Gardens, casa Tyrell. Girona, orașul catalan din apropierea Barcelonei a devenit și el o locație importantă pentru filmări, scene din Bravoos și ultima scena din King’s Landing sunt filmate aici. Catedrala din Girona servește în film drept Great Sept of Baelor care a fost distrusă de răzbunătoarea Cersei Lannister. Almeria a fost alegerea perfectă pentru a descrie tărâmul lui Dothraki, Torre de Mesa Roldan, Cabo de Gata au servit drept background pentru scene din Meeren când Daenerys i-a pedepsit pe Stăpâni și a zburat cu Dragonul prin acea trecătoare. Caceres, Peniscola, Gaztelugatxe și Itzurun (plaje basce), castelul Zafra din Campillo de Duenas, care în film apare ca Tower of Joy, sunt toate locuri interesante din Spania care nu numai că sunt faimoase pentru scenele filmate aici din Game of Thrones, ci și pentru istoria și frumusețea lor desăvârșite.  

Acum, fie că veți călători cu o cazare la un hotel de 4 stele, ori la un hostel, ori pur si simplu la vreo pensiune ori unitate de cazare turistica mai luxoasă ori mai puțin pretențioasă, magia acestor locuri va fi mult mai intensă dacă ai urmărit sezoanele din Urzeala Tronurilor.

Sperăm că ți-a făcut plăcere acest articol, cu ocazia difuzării ultimului episod din ultimul sezon al acestui serial fantastic!

Echipa (fan GoT) Hotel Ambasador

 

Portul Essaouira Astapor
Portul Essaouira Astapor
Poarta Medina Maroc
Poarta Medina Maroc
Peniscola, Spania
Peniscola, Spania
Manastirea Sfantul Dominic Malta
Manastirea Sfantul Dominic Malta
King’s Road Irlanda
King’s Road Irlanda
Castillo Alodovar del Rio
Castillo Alodovar del Rio
Dubrovnik Croatia
Dubrovnik Croatia
Fortareata Ricasoli Malta
Fortareata Ricasoli Malta
Gradinile Real Alcazar
Gradinile Real Alcazar
Hengilssvæðið Islanda
Hengilssvæðið Islanda
Castelul Zafra, Guadalajara, Spania
Castelul Zafra, Guadalajara, Spania
Ait Ben Haddou, Maroc
Ait Ben Haddou, Maroc