Scurt itinerariu în București

Bucurestii Vechi
Bucurestii Vechi

Cunoscut cândva ca „Micul Paris”, capitala României de astăzi are o istorie bogată care așteaptă să fie repovestită și care se împletește cu identitatea ei actuală. Amestecul de stiluri arhitecturale este năucitor și în același timp fascinant: clădiri bizantine, biserici vechi, vile Art Nouveau, imobile Art-Déco, fațade neoclasice, care au supraviețuit cutremurelor, războiului și regimului comunist. În perioada comunistă, s-a construit intesiv, în masă, blocuri de locuit, iar acest lucru și-a pus amprenta și asupra Bucureștiului, dar să nu uităm de construcția reprezentativă a acelei perioade, și anume Palatul Parlamentului, o lucrare megalitică care avea să satisfacă ambițiile dictatorului Nicolae Ceaușescu.

 

Farmecul Bucureștiului ți se dezvăluie ca o floare primăvăratică atunci când explorezi parcurile sale încântătoare, vizitezi muzeele și admiri lucrările de artă excepționale, te pierzi pe străduțele pietruite ale centrului vechi care poartă aroma vremurilor trecute. De pildă, să te plimbi pe jos pe Calea Victoriei, cu siguranță cea mai frumoasă stradă din oraș, reprezintă un rendez-vous cu cele mai impunătoare clădiri ale țării și cu cele mai semnificative monumente, toate o dovadă a trecutului glorios. Explorarea Bucureștiului vizează înțelegerea trecutului său complex, tumultuos, care eliberează sensibilitatea sa modernă de capitală europeană în plină expansiune. Iată pe scurt câteva motive pentru care merită să vizitezi Bucureștiul:

 

  1.       Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului este una dintre cele mai importante atracții turistice din București. Este cea de-a doua cea mai mare clădire administrativă din lume (după Pentagon), un colos arhitectural care, de asemenea, se pretinde a fi cea mai grea clădire din lume. Dispune de mai mult de 3.000 de camere cu peste 330.000 de metri pătrați, construite din marmură și oțel, inițial a fost numită Casa Poporului de dictatorul Nicolae Ceausescu, care l-a folosit ca resedință a familiei sale și ca sediu al guvernului. Pentru a-l finaliza, au fost distruse locașuri de cult, ateliere, fabrici, parcuri, o parte a centrului vechi și cartiere întregi. Peste 20.000 de muncitori și 700 de arhitecți au lucrat la palatul opulent în stil neoclasic timp de 13 ani, perioadă în care românii se confruntau cu sărăcia. Încă neterminat, o mică porțiune găzduiește sediul parlamentar al României și Muzeul Național de Artă Contemporană. Vizitele turistice îi aduc pe vizitatori mai aproape de imensitatea acestei construcții, de kitsch-ul și de luxul lui Ceausescu, care ar fi continuat în demersul său de a transforma capitala conform viziunii sale dacă regimul nu ar fi fost răsturnat printr-o lovitură de stat…

 

  1. Centrul Vechi

Centrul Vechi Bucuresti

Centrul vechi reprezintă zona cu cele mai vechi construcții ale Bucureștiului care datează din secolele XV și XVI. De-a lungul vremii, a fost cetate de scaun, centru comercial, un loc de închinare și o răscruce de drumuri pentru călători. A reușit să supraviețuiască în 1980 procesului de demolare a clădirilor vechi de către regimul Ceaușescu care voia să își construiască o nouă capitală după idealurile socialiste. Timp de decenii această zonă a orașului a fost o mahala, însă recent multe clădiri istorice au fost restaurate cu rafinament, lăsând însă altele care așteaptă să li se redea strălucirea trecută. Contrastul conferă mult farmec străzilor pietruite, pasajelor pietonale înconjurate de librării, teatre, restaurante și cafenele.

 

  1. Curtea Veche

În centrul vechi, se regăsește Curtea Veche care a fost reședința domnilor valahi, printre care se află și cunoscutul domn al Țării Românești, Vlad Țepeș, care a inspirat povestea lui Bram Stoker despre Dracula.

O statuie a acestei interesante figuri ale istoriei se află printre ruinele curții, printre rămășițele de arcuri și coloane. În secolul al XVI-lea, Mircea Ciobanul, al cincilea fiu al lui Radu cel Mare, căsătorit cu Chiajna, fiica lui Petru Rareș, a reparat palatul după domnia lui Vlad Tepeș si a extins zona Lipscani din jur, ca nucleu comercial al Bucureștiului, prin înființarea unei comunități de meșteșugari calificați.

În 1559, Ciobanul a construit lângă Curtea Veche și Biserica Domnească. De-a lungul celor două secole care au urmat, acesta a fost locul în care au fost încoronați succesorii la tronul Țării Românești.

 

  1.   Biserica Stavropoleos

 

Biserica_StavropoleosAceastă oază de pace care se regăsește tot în centrul vechi al capitalei a fost construită în 1724 de către călugărul Ioanikie Stratonikeas. Fațada bisericii cu coloanele și liniile ei complicate indică stilul brânconvenesc, care a fost adoptat pentru construcția ei. Biserica ortodoxă prezintă sculpturi fine din piatră și lemn și o combinație de elemente românești și bizantine. Este înconjurată de o curte cu grădină, plină cu pietre funerare din secolul al XVIII-lea. În interior, pot fi admirate mai multe fresce și icoane de lemn. Complexul bisericesc a inclus cândva un han și o mănăstire, dar ambele au fost distruse. Biserica însăși a fost restaurată de mai multe ori după stricăciunile cauzate de cutremure.

 

  1. Arcul de Triumf

arcul-de-triumf-bucurestiTerminat în 1922, primul Arc de Triumf din București a fost făcut din lemn și a fost dedicat soldaților români care au luptat în Primul Război Mondial.

În 1936, a fost reconstruit din granit după planul arhitectul Petre Antonescu, are o înălțime de 27 de metri. Arcul este împodobit cu sculpturi create de cei mai notabili sculptori români, printre care Ion Jalea și Dimitrie Paciurea.

 

 

 

 

  1. Piața Revoluției

piata-constitutiei-bucurestiPiața Revoluției și-a primit numele, jucând un rol important în schimbarea cursului istoriei. Aici a avut loc ultimul discurs al dictatorului Nicolae Ceaușescu în fața a 100 000 de oameni în 21 decembrie 1989. În timpul acelui discurs, s-a dat lovitura de stat care a schimbat regimul.

Înainte de acest eveniment, piața era cunoscută cu numele Piața Palatului deoarece în apropiere se află Palatul Regal care găzduiește astăzi Muzeul Național de Artă. Tot în această zonă se mai pot vizita Ateneul Român și Palatul Senatului, se pot observa Monumentul Renașterii și statuia primului-ministru Iuliu Maniu.

 

 

  1. Muzeul Național de Artă

muzeul-national-de-artaFostul Palat Regal găzduiește astăzi Muzeul Național de Artă care este cel mai important muzeu de artă din România. Cuprinde o colecție de artă românească completă, atât artă medievală, cât și modernă. Înființat în 1948, muzeul este și locul în care poate fi admirată colecția regală de artă românească și europeană, datând din secolul al XV-lea.

Mai mult de 100.000 de lucrări de artă se află în diferite săli, inclusiv picturile celor mai celebri artiști din țară, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu și Gheorghe Tattarescu. Colecția modernă românească prezintă sculpturi ale lui Milita Petrascu și ale lui Dimitrie Paciurea. Un salon este dedicat lui Constantin Brancusi, unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX. Galeria europeană de lângă hotel are 15 camere, printre care lucrările lui El Greco, Monet, Rembrandt, Renoir și Rubens.

 

  1.                  Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul-Satului_Dimitrie_Gusti_BucurestiFondat în 1936, acest muzeu interesant, în aer liber, se întinde pe teritoriul parcului Herăstrău și descrie modul tradițional de viață din România. Vizitatorii se pot plimba prin 300 de clădiri tradiționale și case țărănești cu acoperișuri abrupte, hambare de piatră, bordeie, biserici construite în diferite stiluri arhitecturale, ateliere și mori – toate fiind transportate din diverse regiuni ale României.

Fiecare casă a fost luată cu grijă, adusă la muzeu și reconstruită pentru a face parte din Muzeul Satului. De asemenea, se pot vedea aici artefacte și obiecte de ceramică, precum și alte obiecte tradiționale, provenind din întreaga țară.

 

 

  1. Muzeul Național de Istorie

Muzeul_National_de_Istorie_a_RomanieiMuzeul Național de Istorie este amplasat într-o clădire neoclasică construită inițial pentru serviciul poștal românesc. Din 1970, cele 60 de camere ale muzeului prezintă cele mai fascinante exponate istorice din țară, de la cele preistorice până la cele moderne.

Cel mai mare exponat permanent este o replică uriașă a Columnei lui Traian din secolul al II-lea, construită în onoarea împăratului roman cuceritor Traian, care a învins triburile dacice antice de pe teritoriul României de astăzi. Mii de obiecte de aur și artefacte neolitice, inclusiv bijuterii, datând din timpul geto-dacilor, pot fi admirate aici.

Tot aici sunt expuse bijuteriile Coroanei Regale și Tezaurul de la Pietroasa, din secolul al IV-lea, constituind unul dintre cele mai prețioase tezaure din lume.

 

  1. Hanul lui Manuc

Hanul_lui_ManucConstruit în 1806, Hanul lui Manuc este o construcție pe trei niveluri, cu o arhitectură deosebită. Este un han spectaculos. Reprezintă unul dintre ultimele caravanseraiuri din Europa. Curtea interioară mare este o priveliște impresionantă, un loc minunat în care turiștii pot să ia masa, de fapt, este un popas esențial pentru orice vizitator al Bucureștiului. Odată cu acest popas într-un loc atât de special ca Hanul lui Manuc, încheiem și itinerariul nostru.