Simbolul iepurașului de Paște

Ce caută iepurele în tradițiile de Paști
Ce caută iepurele în tradițiile de Paști

Iepurașul care aduce ouă vopsite își are originea pe meleaguri germane și este un simbol al fertilității. Prima apariție atestată a iepurașului ca simbol al Paștelui a avut loc în Germania în jurul anului 1500, când simbolul a fost folosit pentru prima dată în literatură, dar era prezent în tradiția populară de multă vreme.

Germanii sunt primii care au inventat dulciurile în formă de iepurasi, la 1800, din aluat și zahăr. Și tot la începutul secolului al XIX-lea, în Franta și în Germania apar și primele ouă din ciocolată și încep să circule povești că iepurașul aduce cadouri în timpul sărbătorii Paștelui.

Simbolul iepurelui își trage rădăcinile dintr-un ritual păgân dedicat zeiței saxone Estre sau Eostre, zeița lunii. Potrivit unei legende, zeiţa a găsit într-o iarnă geroasă, o pasăre rănită şi a transformat-o în iepuroaică, pentru a o salva. În ciuda acestei transformări, pasărea iepuroaică a continuat să facă ouă. În semn de recunoștință pentru binefăcătoarea ei, iepuroaica îşi decora ouăle cât mai frumos şi i le oferea ca ofrandă zeiţei.  

Răspândirea simbolului are foarte mare legătură cu aducerea lui în America de către coloniștii germani. Această tradiție a iepurașului de Paște, care aduce cadouri ouă vopsite copiilor cuminți, a apărut pe teritoriul american odată cu venirea coloniștilor germani.

Iepurele apare ca simbol în multe culturi și reprezintă mesagerul divinității. În tradiția chineză, iepurele este o creatură care trăiește pe lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului – esența vieții. Pentru budiști, iepurele este o creatura selenară. Legenda spune că iepurele s-a adus pe sine ca ofrandă Zeiței Indra după ce s-a gătit în focul sacru fiindcă nu avea ce altă ofrandă să îi aducă, iar zeița l-a așezat în lună ca răsplată pentru fapta sa. Pe continentul american, iepurele apare ca simbol sacru la unele triburi. De exemplu, există un mit care povestește cum iepurele a adus oamenilor focul, iar în cultura mayașă, iepurele este cel responsabil cu aducerea scrisului.

Iepurele de Paște a devenit astăzi un simbol cunoscut de întreaga lume. Îl cunoaștem așa cum este el reprezentat în campaniile de marketing, ca figurină de ciocolată, ca poveste, felicitare sau logo, ca motiv pentru a stârni comportamentul consumist, dar în esență iepurele poartă semnificații misterioase și este întruchiparea unor forțe necunoscute ale regenerării și înnoirii vieții.

Orice semnificație ar avea, în definitiv, echipa Hotel Ambasador vă dorește să vă bucurați oricum de aceste momente de sărbătoare! 🙂