Turismul viticol în România

turism viticol, recomandare hotel Ambasador, hotel 4 stele Bucuresti

În România, există aproximativ 140 de crame care produc vin îmbuteliat din care peste 70 de crame și-au deschis porțile pentru a face turism viticol. Turismul viticol, la care se mai face referire și cu termenii de oenoturism sau enoturism presupune niște vizite organizate în crame unde specialiștii le arată turiștilor care este procesul tehnologic prin care este produs vinul. Aceste demonstrații sunt urmate de degustări, de obicei se degustă 3-7 vinuri, în locuri special amenajate. De asemenea, se pot vizita viile când starea vremii permite acest lucru. Cramele pot fi vizitate în orice sezon, însa perioada recomandată este între aprilie și noiembrie.

Cum se pare că în acest an toamna este una târzie, vremea este frumoasă și soarele este încă  blând, merită ieșit din hotel, din oraș și profitat de zilele însorite pe care încă le avem. 

Tipul acesta de turism a început să fie extrem de apreciat și în România, dar și internațional. Nu demult un englez naturalizat în România a ajutat la realizarea unui documentar foarte interesant intitulat Wine of Romania – Pure Experiences (https://www.youtube.com/watch?v=VxRcaIc-rUM) în care arată cum explorarea zonelor viticole, degustările de vin și activitățile culturale, recreative și gastronomice pot constitui o vacanță ideală, o experiență autentică și unică. 

Când vine vorba de costuri o degustare de cinci vinuri și o gustare rece costă 50-100 lei de persoană, iar pentru vinuri mai scumpe și mâncare costul ajunge la 200-250 lei de persoană. Cramele oferă și cazare, însă în general va fi necesară găsirea unei cazări în apropiere.

Pentru oaspeții Hotel Ambasador, colegii noștri de la recepție vă pot oferi mai multe informații în așa fel încât să vă ajutăm în a lua o decizie informată, iar cazările în imprejurimile Bucureștiului nu trebuie să fie neapărat la un hotel de 4 sau 5 stele, sunt locații care pot fi vizitate într-o singură zi, iar altele (poate), cu o noapte de cazare.

Iată și câteva crame care așteaptă vizita turiștilor:

Una dintre cele mai spectaculoase crame din România este Crama Avincis. Istoria ei începe în 1927 când un ofițer al armatei române a cumpărat aici un conac în stil neoromânesc înconjurat de vii. În 2011, crama și-a deschis porțile, iar Vila Dobrușa oferă cazarea necesară pentru o experiență viticolă încântătoare. Patruzeci de hectare de viță-de-vie pot fi vizitate de oricine. Dintre soiurile românești găsite la Avincis sunt: Crâmpoșia selecționată, Feteasca regală, Tămâioasa românească, Feteasca albă, Negru de Drăgășani, Novac și Feteasca neagră.

Crama Știrbey este localizată pe un domeniu din podgoria Drăgășani și aparține familiei princiare Știrbey. Proprietarii cultivă tradiția autohtonă  a vinurilor nobile cu soriuri precum: Novac, Crâmpoșie sau Negru de Drăgășani. Incinta cramei a fost conceputa de Barbu Știrbey la începutul secolului al XX-lea și restaurată în zilele noastre, dar aerul epocii a fost menținut prin restaurarea meniurilor, arborele genealogic și istoria impresionantă de familie expusă în fotografii de epocă.

Crama Villa Vinea vă așteaptă în inima Transilvaniei. Proprietarul ei, Heiner Oberrauch, în 2001, a transformat această zonă într-una cu potențial turistic bogat. Aici se pot degusta vinuri precum: Fetească albă, Fetească regală și Fetească neagră, alături de soiuri clasice, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir și Merlot.

Dunărea în alergarea ei continuă poate fi admirată de pe terasele Cramei Rasova care se află la Cernavodă, lângă Podul Carol, aici vă veți putea bucura de peisaje frumoase și de apusuri spectaculoase. Pe lângă farmecul zonei, veți putea găsi bucurie în paharul de vin. În această zonă, pe 50 de hectare de pământ sunt cultivate soiuri de calitate precum Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah și Pinot Noir. De asemenea, dacă veți vizita acest loc veți primi o demonstrație a procesului de vinificație care începe de la culesul vinului la fermentare și maturare în butoaie speciale. 

Și nu în ultimul rând, dacă sunteți din București puteți vizita Podgoria Dealu Mare întinsă pe 82 de hectare, crama este unică prin arhitectură realizată de arhitecții tirolezi V. Miklautz și M. Gaertner. Vinurile obținute aici sunt celebre pentru gustul bogat, complex și catifelat, fiind premiate la concursuri naționale și internaționale.

Podgoriile românești sunt niște gazde perfecte, sunt frumoase și pitorești. În ultima perioadă s-au dezvoltat și au devenit deschise turismului, oferind locuri de cazare, investindu-se în ambient și confort. Dacă sunteți pasionați de vinuri nu ezitați sa căutați și pe Revino.ro harta cramelor deschise turismului viticol și să vă bucurați de aceste experiențe fascinante.  

Mai jos, aveți harta principalelor zone viticole:

regiuni viticole in Romania
Sursa: https://www.zf.ro/companii/harta-vinului-romanesc-cu-opt-regiuni-viticole-37-de-podgorii-si-180-000-de-hectare-de-vie-romania-se-afla-pe-locul-cinci-in-europa-13386089

Dacă însă vrei să te bucuri de o degustare de vinuri mai specială, dar în confortul orașului, te invităm să descoperi WineBar-ul Hotel Ambasador. Vei putea încerca o sortimentație bogată de vinuri, totul cu o priveliște deosebită asupra bulevardului Magheru.

Echipa Hotel Ambasador este aici pentru tine și pentru a avea o experiență cât mai plăcută!