Valentine’s Day

valentines-day-290419

Ziua Îndrăgostiților, numită și Ziua Sfântului Valentin, este celebrată în 14 februarie, când îndrăgostiții își exprimă afecțiunea prin felicitări și cadouri. Sărbătoarea își are originea în festivalul roman Lupercalia, organizat la mijlocul lunii februarie. Festivalul, care sărbătorea venirea primăverii, includea rituri de fertilitate și formarea perechilor prin tragere la sorți. La sfârșitul secolului al V-lea, papa Gelasius I a înlocuit Lupercalia cu Ziua Sfântului Valentin. Aceasta a fost sărbătorită ca o zi a romantismului în secolul al XIV-lea. Poetul englez Geoffrey Chaucer a fost primul care a consemnat Ziua Sfântului Valentin ca o zi de sărbătoare romantică în poemul său din 1375 Parlamentul lui Foules, scriind: „For this was sent on Seynt Valentyne’s day / Whan every foul cometh ther to choose his mate.”

Deși au existat mai mulți martiri creștini numiți Valentine, ziua este posibil să își fi luat numele de la un preot care a fost martirizat în jurul anului 270 d. Hr. de către împăratul Claudius al II-lea Gothicus. Potrivit legendei, preotul a trimis o scrisoare pe care a semnat-o „al tău Valentin” fiicei temnicerului său, cu care s-a împrietenit și, potrivit unor relatări, s-a vindecat de orbire. Alte relatări susțin că cel care a dat numele sărbătorii a fost Sfântul Valentin de Terni, un episcop, deși este posibil ca cei doi sfinți să fi fost de fapt una și aceeași persoană. O altă legendă destul de populară afirmă că Sfântul Valentin a sfidat ordinele împăratului și a căsătorit în secret cupluri pentru a-i scuti pe soți de război. Din acest motiv sărbătoarea este asociată cu dragostea.

Felicitările de dragoste cu ocazia acestei sărbători au fost faimoase încă din Evul Mediu, deși felicitările scrise de mână nu au început să apară decât după 1400. Cea mai veche felicitare de Sfântul Valentin a fost o poezie scrisă în 1415 de Charles, Ducele de Orleans, soției sale în timp ce fusese încarcerat în Turnul Londrei în urma capturării sale la bătălia de la Agincourt. (Felicitarea face parte acum din colecția de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra, Anglia.) Câțiva ani mai târziu, se crede că regele Henric V a angajat un scriitor pe nume John Lydgate pentru a compune o notă de Sfântul Valentin pentru Catherine de Valois. Primele felicitări comerciale din Statele Unite au fost tipărite pe la mijlocul anilor 1800. Felicitările îl înfățișează în mod obișnuit pe Cupidon, zeul roman al iubirii, dar și inimioare, locul în care este generată emoția. Deoarece s-a crezut că sezonul de împerechere aviar începe la jumătatea lunii februarie, păsările au devenit și ele un simbol al zilei. Cadourile tradiționale includ bomboane și flori, în special trandafiri roșii, simbol al frumuseții și al dragostei.

Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită și în Canada, Mexic, Regatul Unit, Franța și Australia. În Marea Britanie, Ziua Îndrăgostiților a început să fie sărbătorită în jurul secolului al XVII-lea. Până la mijlocul anilor 1800, era ceva obișnuit ca prietenii și îndrăgostiții din toate clasele sociale să facă schimb de mici mesaje de afecțiune sau note scrise de mână, iar prin 1900 felicitările tipărite au început să înlocuiască literele scrise de mână datorită îmbunătățirii tehnologiei de tipărire. Felicitările gata făcute constituiau un mod ușor în care oamenii își exprimau emoțiile deoarece în acea epocă exprimarea directă a sentimentelor era descurajată. Tarifele poștale mai ieftine au contribuit, de asemenea, la creșterea popularității felicitărilor de Ziua Îndrăgostiților.

Americanii au început probabil să facă schimb de felicitări făcute manual la începutul anilor 1700. În anii 1840, Esther A. Howland a început să vândă primele felicitări produse în masă în America. Howland, cunoscută sub numele de „Maica Îndrăgostiților”, a realizat creații elaborate din dantele adevărate, panglici și imagini colorate. Astăzi, Ziua Îndrăgostiților devine a doua cea mai mare sărbătoare în care se transmite o cantitate considerabilă de felicitări (mai multe felicitări sunt trimise doar de Crăciun). Femeile cumpără aproximativ 85 la sută din felicitări.

Deși Valentine’s Day este o sărbătoare populară în Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Australia, este celebrată și în alte țări. În Filipine, reprezintă cea mai obișnuită aniversare a nunții, iar nunțile în masă cu sute de cupluri sunt foarte frecvente cu ocazia acestei sărbători. Sărbătoarea și-a extins semnificația, simbolurile afecțiunii fiind oferite și între rude sau prieteni. Mulți elevi fac schimb de felicitări cu mesaje de afecțiune în această zi.