Ziua Imnului National – 29 iulie

ziua imnului national

In fiecare an, in 29 iulie, romanii sarbatoresc Ziua Imnului National. De ce 29 iulie? Deoarece in aceasta zi, in urma cu 171 de ani (1848 – 2019), s-a cantat pentru prima data Desteapta-te romane! In Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. 

La originea imnului national al Romaniei se afla poezia Un rasunet al lui Andrei Muresanu care a fost publicata in 21 iunie 1848 in revista Foaie pentru inima, minte si literatura. In ce priveste partitura muzicala, nu se cunoaste cu exactitate autorul. Exista mai multe ipoteze, unii considera ca Andrei Muresanu este cel care a realizat si transpunerea melodica a poeziei. Ulterior Georgescu Kiriac a transformat melodia lui Andrei Muresanu intr-o varianta mai ritmata si mai potrivita pentru ce avea sa devina cantecul si pentru amintirile pe care avea sa le evoce. 

Insa autorul oficial al muzicii imnului este Anton Pann. Prima inregistrare a melodiei pe disc are loc in SUA la 1900 in interpretarea solistului Alexandru Pascu, iar varianta instrumentala a fost inregistrata in 1910 de fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucuresti reunita cu fanfara Regimentului Stefan cel Mare din Iasi.

Datorita mesajului patriotic transmis, Desteapta-te romane! devine un cantec fredonat cu ocazia fiecarui eveniment ce implica apararea tarii, castigarea libertatii, unificarea etc., marcand momentele cruciale ale istoriei cum ar fi: Razboiul de Independenta, Primul Razboi Mondial, al Doilea Razboi Mondial, lovitura de stat din 23 august 1944, revolta muncitorilor de la uzinele de Autocamioane din Brasov din 15 noiembrie 1987 si cel mai decisiv moment din istoria recenta, care si astazi are impact asupra vietilor noastre, Revolutia de la 1989.

In 22 decembrie 1989, masele de oameni care au iesit in strada fredonau Desteapta-te romane! pentru a-si face curaj, asa cum si stramosii lor au fost manati, energizati si inspirati de mesajul cantecului sa lupte pentru libertatea poporului roman, fara frica de moarte.  

In timpul regimului comunist Desteapta-te romane! a fost interzis, fiind cantat cu precadere in timpul revoltelor populare, dar dupa 1989, mai exact la promulgarea Constitutiei democratice din 1991, a fost ales imn national al Romaniei. Constitutia din 1991, modificata si completata de Legea de revizuire din 2003  prevede prin articolul 12 ca imnul national este Desteapta-te romane!, un simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.

La evenimente, nu se interpreteaza intregul imn, ci doar strofele 1, 2, 4 si 11.

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată, croiește-ți altă soarte,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani.

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
Româna națiune, ai voștri strănepoți,
Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viața-n libertate ori moarte!” strigă toți.

Preoți, cu crucea-n frunte căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’pământ!

Ziua Imnului National al Romaniei a fost instituita in 1998 prin Legea nr. 99/1998, care prevede ca in aceasta zi autoritatile publice si institutiile statului sa organizeze programe si manifestari cultural-educative cu caracter evocator si stiintific in spiritul traditiilor poporului roman, dar si ceremonii militare. 

Sperăm că aceste informații vă aduc un plus de informare pentru evenimentele acestei zile deosebite. Deși este o zi ploioasă în București, sperăm că în sufletele Dvs. este cald și soare!

Echipa Hotel Ambasador